Birkelund bigård

En halv million nye innbyggere på Rødtangen

Hanne Millstein og Arild Andersen bosatte seg på Rødtangen i vår og startet Birkelund bigård innerst i Holtnesveien. Her har de 16 bikuber og jobber med bier som hobby. Om ikke lenge vil de selge honningen biene deres lager lokalt. Kanskje kommer honningen du kjøper i Holmsbu Handel, fra blomstene i hagen din?

Hvor mange bier har dere i bigården og hvilken type?

– Alle våre bier er honningbier av rasen Krainer. I hver kube kan det i høysesongen være opptil 60-70 tusen bier. Vi røkter biene ca. en gang i uken. Da går vi igjennom kubene for å se at de har nok plass og mat, at dronningen legger egg, vi sjekker for sykdom og at alt ellers er i orden. Vi gjør tiltak dersom det er nødvendig. Det er viktig å sjekke om biene er i svermehumør og planlegger å stikke av fra kuben for å finne seg et nytt hjem. Sverming er nemlig bienes naturlige måte å formere seg på. Da tar dronningen med seg halve flokken på leting etter et bra sted å bo, for eksempel i et hult tre eller i veggen til naboen.

IMG 4399 002

Kan du fortelle litt mer om biene?

– I kubene er det hunnbiene som steller, mater larver, samler pollen og nektar, står vakt og arbeider. Hannbiene som kalles droner, gjør lite bortsett fra å forsøke å pare seg. Paringen foregår i luften i høy fart og dronene dør etter paring. Om vinteren går biene i en slags dvale og det er kun hunnbiene og dronningene som overvintrer. Dronene blir kastet ut om høsten. Ingen av våre bier er aggressive, og så lenge du ikke terger dem, beholder roen og ikke har brå bevegelser, så gjør de deg heller ikke noe vondt.

Hvordan lever dronningbiene?

– Hos oss bor det én dronning i hver kube. Dronningbiens liv starter som et helt vanlig egg. Arbeidsbiene mater dronninglarven med bidronninggelé som gjør at hun utvikler seg til en dronning. Hun blir mye større enn arbeidsbier og kan leve over 5 år. Vanlige arbeidsbier lever bare i noen få uker, bortsett fra de som overvintrer og dør på våren. Når dronningen blir gammel eller skadet, lager samfunnet en ny og sparker ut den eldre dronningen. Biene vil helst ha en ung dronning som legger masse egg i samfunnet sitt. Dronningene drar ut bare en gang i livet for å pare seg, og da parer hun seg gjerne med mange droner på den turen. Dronene flyr rundt og venter på at en jomfrudronning skal komme. Dette er også grunnen til at dronningen er mye lengre enn vanlige bier. De må ha plass til all sæden. Dronningbiene er lett å se blant alle de andre biene fordi de er større. Birøktere merker ofte dronningene med en farget prikk på ryggskallet for å vite alderen og for at det skal bli lettere å få øye på henne. Fargen på denne prikken varierer fra år til år og dronninger født i 2018 er merket røde.

IMG 4418 002

Er det noen spesielle blomster biene går på i hagen deres og på hvilken måte påvirker det honningen?

IMG 4436 002

– Hvilke blomster biene våre går på varierer etter sesong. I vår beitet de blant annet på selje, frukttrær og løvetann. Senere er bringebær, kløver, lind og marimjelle populært i nærområdet vårt. Vi har mye av en sort gule blomster som vi ikke kjenner navnet på i hagen vår, som har vært en favoritt og nå har vi plantet masse lavendel som vi vet de digger. Men de kan fly minst 3 km fra kubene for å finne mat, så det er sannsynlig at veldig mange hager får besøk av biene våre. Dette bidrar til pollinering og mer blomster, frukt og bær. Det er også noen blomster biene ikke rører. Fra blomstene henter biene nektar og pollen. Av nektaren lager biene honning og pollen blir lagret i celler som mat. Hvordan honningen smaker kommer helt an på hvilke blomster biene har vært på.

Hvordan startet interessen deres med bier og hvorfor valgte dere en bigård på Rødtangen?

– Det startet med at jeg fikk være med på kurs da vi begynte med bier på jobben min i Oslo. Arild hang seg på kurset og da var vi i gang med en ny felles hobby. Vi startet smått med to kuber ved hytta vår. Vi syntes det var kjempegøy og spennende. I år skaffet vi oss flere kuber og vi har planer om enda flere kuber til neste år.

Grunnen til at vi flyttet til Rødtangen var at vi falt pladask for området og hagen. Vi skjønte fort at det var et perfekt sted for oss og biene våre. Vi er veldig opptatt av at biene skal trives og ha det bra.

IMG 4387 002

Hvordan kan man få tak i den ferdige honningen?

– Vi slynger honningen vår selv på eiendommen. I år vil tilbyr vi en liten mengde flytende aromatisk jomfruhonning rett fra kubene og hakk i hel følger deilig, smørevillig sommerhonning. Vi har snakket med gutta i Holmsbu Handel og planen er å selge den der. Vi kommer også til å sette opp en “honningautomat” ved eika rett nedenfor her hvor man kan ta med seg et glass honning og vippse penger. Mer kortreist blir det ikke! For oss er det veldig viktig å selge honningen vår lokalt. Etter hvert ønsker vi å arrangere happeninger i bigården, så store og små kan komme og lære om bier og birøkt, oppleve og smake.

Kontaktinfo:

Det er mulig å ta kontakt for å avtale besøk i bigården. Vi har drakter til besøkende. Selv om det er sjelden at man får stikk i bigården er det viktig å vite om allergi for insektsstikk før besøk.

Hanne Millstein: (tlf: 913 02 983), (e-post: hannemillstein@hotmail.com)

Arild Andersen: (tlf: 909 76 833), (e-post: arildfa@outlook.com)