1f9ed10eb56cd40cd992151d37066c7e

Wilse på Rødtangen – historiske bilder

I år er det 150 år siden Anders Beer Wilse ble født. Wilse var i sin tid Norges fremste og mest kjente fotograf, også internasjonalt. Han ferierte på Rødtangen innlosjert med sin familie hos Karen Bjørgum i det gamle posthuset (i dag Bryggeveien 6). Hans bidrag til fotodokumentasjonen av gamle Rødtangen er av stor historisk verdi. I anledning jubileet benyttet Rødtangen Fastboendeforening et utvalg av bildene til å lage en fotoutstilling i Rødtangen bedehus i juli 2015. Det var populært. På seks utstillingsdager var det til sammen over 1 200 besøkende. Les mer og se bildene her.

Hovedillustrasjon: Wilse bodde med sin familie i gamle Rødtangen posthus

I årene 1904 og 1905 leide Anders Beer Wilse og familien sommerhus på Rødtangen. Herr og fru Bjørgum gjorde som så mange andre fastboende i området, de leide ut hovedhuset og flyttet selv ut i uthuset i de hektiske sommermånedene. Han besøkte også Rødtangen senere.

Norges fremste fotograf

Det var nettopp i denne perioden på begynnelsen av 1900-tallet at Wilse fikk sitt gjennombrudd som Norges fremste fotograf.

Bildene han tok på Rødtangen dokumenterer hverdagslivet og lokalbefolkningen her ute: losen, flyndrefiskeren, barna som leker på stranda, Karen med strikketøyet og mannen som sliper ljåen.

Men bildene er også nasjonalromantiske stemningsbilder fra Norge i en brytningstid, med vakre landskap i solnedgang, hvite kjoler, matrosdresser og store hatter; kjente motiv som Wilse brukte også i andre sammenhenger.

Bildemanipulasjon hundre år før Photoshop

Bildene av fiskeren Johan Fredrik Andersen og barnebarnet Magda er blant Wilses mest kjente. Andersen var los på Rødtangen og en yndet fotomodell for Wilse i årene her ute.

Bildet av losen og jenta ble brukt i forbindelse med markedsføringen av sjokolade i utlandet, visstnok også i USA. Men på den endelige reklameplakaten for Freia var bakgrunnen byttet ut med et bilde fra Lofoten.

Wilse var tidlig ute med fotomanipulasjon – ett århundre før Photoshop!

Se bilde 29.

 

Hvis du har opplysninger om noen av bildene som kan benyttes til å utfylle bildeteksene, benytt kommentarfeltet nedenfor eller kontaktskjemaet på Rødtangen.no. Henvis til bildenummer.

Relaterte artikler (trykk på lenkene for å lese):

Båtliv og badeliv i gamledager

Rødtangen brygge og badehoteller

Historien om Rødtangen fyrstasjon og tåkeklokke

Tåkeklokken kommer hjem til Nebba

Tåkeklokken kommer hjem – videoen

Kjøp “Klokketårnet” av Tina Biørn-Lian

Kjøp klokketårnkunst