Mens sommergjestene for alvor begynte å oppdage Rødtangen, var fotokunsten i sin spede barndom. Den gang livnærte de fastboende seg for det meste av fiske, los- og tolltjenester – jobb, knallhard jobb, mens de tilreisende kom for å feriere, bade og nyte livet ved og på sjøen. Med dem kom lystbåtene. Bildeserien viser utvalgte fotos fra denne perioden, noen av dem ikke tidligere publisert. Serien rundes av med en historisk perle: En film fra Drammens Seilforenings 50-års jubileumsregatta ved Rødtangen i 1955.
Dette er den andre av to bildeserier fra gamle Rødtangen basert på Arne Thune-Larsens unike samling av gamle postkort og fotos med motiv fra Rødtangen. «Rødtangen brygge og badehoteller» var den første.
Anders Beer Wilse var kjent som Norges fremste og mest kjente fotograf, også internasjonalt. Han ferierte på Rødtangen innlosjert med sin familie hos Karen Bjørgum i det gamle posthuset (i dag Bryggeveien 6). Hans bidrag til fotodokumentasjonen av gamle Rødtangen er av stor historisk verdi. Mange av hans motiv ble benyttet til postkort. Et relevant utvalg er presentert her, flere inngår i «Rødtangen brygge og badehoteller».
Tore Geir Thoresen har lånt ut flotte fotografier tatt av Thorleif Thoresen, sønn av hans oldefar Thor August Thoresen – drammenskjøpmann oppvokst på Rødtangen og tidligere eier av eiendommen som i dag har adresse Tolderstien 2, og som Tore Geir Thoresen er femtegenerasjons eier av. Thorleif Thoresen var en utmerket fotograf og må ha hatt godt fotoutstyr til den tiden å være.
Ivar Jørstad og andre har også bidratt med interessante bilder.
Seilerfilmen er fra et program på TV Drammen (dtTV fra 2008), tatt opp og gjort tilgjengelig for Rødtangen.no av André Schau, styremedlem i Rødtangen Klokketårns Venner. Hverken vi eller Drammens Seilforening har lykkes med å finne ut hvem som har laget filmen. Har du opplysninger om dette, vær vennlig og ta kontakt.
Lenken til videoen finner du nedenfor bildeserien.
Trykk på bildene for å forstørre dem og se bildetekstene. Du kan vippe frem og tilbake mellom bildene ved hjelp av piltastene på ditt tastatur.
-
-
Fotoet av den flotte seilskuten under slep og sommergjester i fasjonable og tidsriktige antrekk, er fra 1901 og er tatt fra omtrent der tåkeklokken ble bygget to år senere (utlånt av Tor Bjørnstad)
-
-
Kate og Agathe i robåt ved Sundestranda, den gamle badebryggen i bakgrunnen (Wilse, 1904)
-
-
Gutter leker med seilbåter på Sundestranda, badebryggen i bakgrunnen, lengre bak et gammelt badehus (Wilse, 1904)
-
-
Wilse bilde fra 1904, Thorleif stående og brødrene i vannet
-
-
Los og fisker Johan Fredrik Andersen (f. 1834) bodde med sin familie på Furuly, i dag Presteveien 5. Flere av hans etterkommere har i dag hytte på Rødtangen. Se også neste bilde. (Wilse, 1904)
-
-
Se foregående bilde. Johan Fredrik Andersen med et av sine barn. Han skal ha syntes kombinasjonen oljehyre og matroskjole var litt spesiell, men Wilse visste nok hva han gjorde: Bildet skal ha blitt brukt til reklame for norsk sjokolade i USA! Og Rødtangen Vel og Vannverk valgte det som forsidemotiv på boken de ga ut til sitt 50-årsjubileum i 1996.
-
-
Stupetårnet på Nebba. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
Rødtangen Hotel oppførte flere badehus, et av dem var det store «Damebadehuset» på innsiden av Nebba ved Breivika. Fotoet er fra cirka 1920, utgiver «Skarpmoe 75», merket «Rødtangen Badehoteller», poststemplet Rødtangen 3.7.1929. Fra teksten: «… her er herlig, solen skinner og mange lune plasser».
-
-
Et annet badehus var «Herrebadet» i Håvika, et kur- og gytjebad forbeholdt menn. Fotoet er fra cirka 1912. Fotograf og utgiver er ukjent. Kortet er poststemplet 13.8.1915. Fra teksten: «… det er så deilig herude, – røde varme farger.»
-
-
Lensmannsstua i Breivika har fått navnet sitt etter lensmann Olsen, som bodde her med sin familie tilbake på 1800-tallet. Lensmannsveien er oppkalt etter denne stua, som i dag har adresse Lensmannsveien 16. Bildet viser en av de private bryggene som fantes på Rødtangen. Robåten ligger her på land. Postkortet antas å være fra tidlig på 1900-tallet og er utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
Seilskute ved Rødtangen i 1908. Foto: Thorleif Thoresen.
-
-
Fyret på Rødtangen med sandjakter. Foto: Thorleif Thoresen. Årstall ukjent. Fra slutten av 1800-tallet til langt innpå 1900-tallet fraktet flere hundre sandjakter sand fra morenene på begge sider av Svelvikstrømmen til kunder mest langs Oslofjorden.
-
-
Barn og robåter i Breivika. Gutten nærmest er Stig Bjørneberg, nåværende eier av Lensmannsstua (se bilde 10) sammen med sin søster, Mette Høyer. Fra midten av femtitallet, fotograf ukjent.
-
-
Badeliv på Nebba. Fotograf og årstall ukjent, men tåkeluren (nautofonen) i stolpen foran tåkeklokken kom i 1938, så bildet er nyere enn dette. Utlånt av Svein Ruud Johansen.
-
-
Juno på vei inn til Holmsbu, der den senere fikk et serveringssted oppkalt etter seg. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
DS Juno var en av flere dampbåter som anløp Rødtangen. Juno gikk i nesten 50 år i rute mellom Drammen og flere anløpssteder langs fjorden. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
Seilbåter klargjøres for regatta i Rødtangen-bukten. Utgiver NS No. 102. Poststemplet Rødtangen 3.7.1912. Fra teksten: «Her er et deilig sted. Mangler kun ditt behagelige selskab.»
-
-
Utsikt fra Rødtangen Bad mot Rødtangen-bukten der seilbåter gjøres klar for regatta – og venter på vind. Utgiver: Oppi, ca. 1910. Merket «1243 Rødtangen Bad».
-
-
Dampskipsbryggen med dampbåt og passasjerer, fotograf og årstall ukjent. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
Dampbåt ved den gamle dampskipsbryggen med Rødtangen Bad i forgrunnen, fotograf og årstall ukjent. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
Seilregatta fotografert fra verandaen i huset som i dag har adresse Tolderstien 2, cirka 1920. Til høyre den gamle Toldbodbryggen, forløperen til den såkalte seilerbryggen, som ble bygget et par titalls meter lengre syd og ble revet i 2011 for å inngå i den nye marinaen. Foto: Thorleif Thoresen.
-
-
Bading på Nebba med seilbåt. Fotograf og årstall ukjent. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
Rødtangen-bukten cirka 1930. Utgiver: «Eneret Skarpmoe 67». Merket: «Rødtangens Badehoteller, Rødtangen»
-
-
Fra svabergene ved badet. Mange skuelystne venter på at regattaen skal begynne, cirka 1930. Merket «Rødtangens Badehoteller, Rødtangen». Utgiver: «79 Eneret Skarpmoe, Oslo».
-
-
Fra fjellet ved badet, tilskuere følger med på regatta, cirka 1930. Merket «Rødtangens Badehoteller Rødtangen». Utgiver: «Skarpmoe, Oslo, 78». Poststemplet 19.7.1933 og fra teksten: «Nu har vi deilig ver, så vi kan bade og ha det godt hele dagen.»
-
-
Rødtangen-bukten og dampskipsbryggen cirka 1950. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
Luftfoto av deler av sentrale Rødtangen med brygger og båter cirka 1955. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
Kvinner og barn på vei til Breivika for å bade, fra 1950-tallet. Fotograf ukjent.
-
-
Den siste losgutten på Rødtangen, Asbjørn Johansen, i snekken sin. Blant hans mange gjøremål var frakt av losene til og fra skipene. Foto: Johansen. Utlånt av Ivar Jørstad.
-
-
MS Snapp ved kai i 1964, året før Rødtangen Båtforening ble stiftet. Snapp gikk i sommerrute fra Drammen og ut fjorden. Fotograf ukjent. Utlånt av Ivar Jørstad.