97e01ec200ffa55bfa3bc0ba309a83fa

Båtliv og badeliv i gamledager

Mens sommergjestene for alvor begynte å oppdage Rødtangen, var fotokunsten i sin spede barndom. Den gang livnærte de fastboende seg for det meste av fiske, los- og tolltjenester – jobb, knallhard jobb, mens de tilreisende kom for å feriere, bade og nyte livet ved og på sjøen. Med dem kom lystbåtene. Bildeserien viser utvalgte fotos fra denne perioden, noen av dem ikke tidligere publisert. Serien rundes av med en historisk perle: En film fra Drammens Seilforenings 50-års jubileumsregatta ved Rødtangen i 1955.

Dette er den andre av to bildeserier fra gamle Rødtangen basert på Arne Thune-Larsens unike samling av gamle postkort og fotos med motiv fra Rødtangen. «Rødtangen brygge og badehoteller» var den første.

Karen Bjørgum innlosjerte familien Wilse i 1904Anders Beer Wilse var kjent som Norges fremste og mest kjente fotograf, også internasjonalt. Han ferierte på Rødtangen innlosjert med sin familie hos Karen Bjørgum i det gamle posthuset (i dag Bryggeveien 6). Hans bidrag til fotodokumentasjonen av gamle Rødtangen er av stor historisk verdi. Mange av hans motiv ble benyttet til postkort. Et relevant utvalg er presentert her, flere inngår i «Rødtangen brygge og badehoteller».

Tore Geir Thoresen har lånt ut flotte fotografier tatt av Thorleif Thoresen, sønn av hans oldefar Thor August Thoresen – drammenskjøpmann oppvokst på Rødtangen og tidligere eier av eiendommen som i dag har adresse Tolderstien 2, og som Tore Geir Thoresen er femtegenerasjons eier av. Thorleif Thoresen var en utmerket fotograf og må ha hatt godt fotoutstyr til den tiden å være.

Ivar Jørstad og andre har også bidratt med interessante bilder.

Seilerfilmen er fra et program på TV Drammen (dtTV fra 2008), tatt opp og gjort tilgjengelig for Rødtangen.no av André Schau, styremedlem i Rødtangen Klokketårns Venner. Hverken vi eller Drammens Seilforening har lykkes med å finne ut hvem som har laget filmen. Har du opplysninger om dette, vær vennlig og ta kontakt.

Lenken til videoen finner du nedenfor bildeserien.

Trykk på bildene for å forstørre dem og se bildetekstene. Du kan vippe frem og tilbake mellom bildene ved hjelp av piltastene på ditt tastatur.