7c4ee686c5b4059c14118f7db8a3570e

Førjulsstormen satte sine spor

 

Natt til 22. desember ble Rødtangen Båtforenings bryggeanlegg satt på sin hittil største prøve. Ekstremt høyvann og stiv kuling med storm i kastene ble for mye for deler av anlegget. Les hvorfor og se bilder av skadene.

Båtforeningens marina består av flytebrygger og mer eller mindre fastmonterte deler. Flytebryggene er konstruert for å bevege seg med bølger og vannstand, og tåler nesten hva som helst av vær. Faste deler er mer utsatt under ekstreme forhold.

Bryggeanlegget

For de mest vanlige vindretningene på Rødtangen – overveiende sørlige, ligger hoveddelene av bryggeanlegget relativt beskyttet fordi den flytende bølgebryteren mot sør nøytraliserer bølgene.

Likevel kan det gå hardt for seg, slik som under Stormen 11. september 2011. Vil du se hvor elegant denne bølgebryteren arbeider i bølgene, se videoen i artikkelen Høststorm og videoen med frisk bris fra sør på vår Facebook-side.

Verre er det med faste montasjer når været står hardt på fra vest/nordvest, slik som natt til 22. desember.

Skadene

Den såkalte nordre badebryggen er fastmontert på betongfundamenter fordi det er for grunt til flytebrygge her. Stormen førte til en kraftig springflo 2,4 meter over normalvannstand. Dette gjorde at det ytterste elementet på den nordre badebryggen løsnet og drev inn på Sunnestranda, mens det neste elementet først løsnet delvis. Hovedillustrasjonen, et snapshot fra webkamera 2 dagen etter, viser dette. Senere løsnet også det andre elementet helt.

Vannet oversvømte hovedbryggen, skylte blant annet vekk barken i bedene og førte vekk noen av steinene i fundamentet.

Hengslene til trappen nedenfor plattingen til Drammens Seilforening ble revet av og trappen skylt noen meter av gårde før den ble reddet på land.

Sjøen skylte også store mengder sand inn særlig på den søndre delen av Sunnestranda, mer enn nok til å fordele over hele stranden om man velger å gjøre det.

I Breivika har bølgene skylt store mengder tang langt inn på land.

Se også: Januarstemning på brygga fra vår Facebook-side.

Les også: Tåler vekten av 140 elefanter

Sanntidsgrafikk for værstasjonen

Båtforeningens værstasjon har en fantastisk sanntidsgrafikk. Trykk på lenken foran for å se den. Til daglig kan du trykke på «Sanntidsgrafikk for værstasjonen» i feltet «VÆRET NÅ».

Med få sekunders mellomrom oppdateres de viktigste værdataene og vises i et oversiktlig instrumentpanel.

Sanntid betyr her og nå. Særlig når været ypper seg, er det interessant å følge med på sanntidsgrafikkens piler og grafer. Og kanskje kombinere med illustrasjoner fra webkameraene.

{gallery}Foerjulsstorm 2013{/gallery}